رویداد تولید مسئولانه و بهره‌وری در روز 23 مهرماه در اتاق ایران برگزار گردید. صحنه‌ای از تجلی حضور افراد دغدغه‌مند برای ایران که با حضور اساتیدی مانند علی نقی مشایخی از بزرگان حوزه مدیریت کسب‌وکار بود. در این پست گوشه‌ای از صحبت‌های ایشان را مرور می‌کنیم.

 

 

علی نقی مشایخی که صحبت‌هایش حول محور افزایش بهره‌وری بود در ارتباط با موجبات اینموضوع صحبت‌ها و ارائه خود را ایراد نمود:

مفهوم رشد اقتصادی مسوولانه این است که حاکمیت و نظام حکمرانی زمینه‌ساز رشد بهره‌‌‌‌‌‌‌وری در سطح بنگاه‌ها شود و بهره‌‌‌‌‌‌‌وری در سطح بنگاه‌ها رشد اقتصادی را ایجاد می‌کند. از یک مکانیزم ساده شروع می‌کنیم که تولید عبارت است از: سرمایه و بهره‌‌‌‌‌‌‌وری از این سرمایه، بهره‌‌‌‌‌‌‌وری حاصل از نیروی کار، دانش و تکنولوژی، منابع طبیعی در اختیار و قوانین و مقررات. خیلی وقت‌‌‌‌‌‌‌ها، قوانین و مقررات و سیاست‌هایی که حاکمیت تعیین می‌کند مانع بهره‌‌‌‌‌‌‌وری می‌شود. قوانین و مقررات دست و پاگیر مانع تولید مسوولانه می‌شود. اگر منابع طبیعی فراهم باشد بهره‌‌‌‌‌‌‌وری را می‌توان بیشتر از زمانی‌که منابع طبیعی کمتر است، رشد داد. دانش و تکنولوژی می‌تواند بهره‌‌‌‌‌‌‌وری را افزایش دهد البته دانش شامل دانش فنی و همینطور دانش نرم یا دانشی است که به سازماندهی مدیریت و برنامه‌‌‌‌‌‌‌ریزی مرتبط است. او ادامه‌داد: در یک اقتصاد بسته تولید تبدیل به پس‌انداز می‌شود، بخشی از پس‌انداز سرمایه‌گذاری می‌شود، سرمایه را افزایش و استهلاک سرمایه‌گذاری را کاهش می‌دهد، این چرخه رشد سرمایه و تولید در یک اقتصاد بسته است، ولی می‌دانیم که اقتصادها بسته نیستند و با بیرون تعامل دارند، ممکن است پس‌‌‌‌‌‌‌اندازها از کشور خارج شود و خروج سرمایه داشته باشیم. در سال‌های اخیر متاسفانه خروج سرمایه از ایران زیاد بوده، بخشی از پس‌‌‌‌‌‌‌اندازی که می‌توانست سرمایه‌گذاری و موجب رشد سرمایه شود، از کشور خارج شده‌است. شاید سالانه ۱۰ تا ۱۲‌میلیارد دلار از کشور خارج ‌شود و این در حالی است که کشور شدیدا به سرمایه‌گذاری برای ایجاد شغل نیاز دارد.

https://uploadkon.ir/uploads/e80c28_24%D8%B9%D9%84%DB%8C-%D9%86%D9%82%DB%8C-%D9%85%D8%B4%D8%A7%DB%8C%D8%AE%DB%8C-%D8%B1%D9%88%DB%8C%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%B1%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D9%85%D8%B3%D8%A6%D9%88%D9%84%D8%A7%D9%86%D9%87.jpg

او که از راه دور و به صورت مجازی در رویداد حضور داشت صحبت های خود را اینگونه ادامه داد

این مشاور حوزه مدیریت در پاسخ به این سوال که چه وقت سرمایه از کشور خارج می‌شود، گفت: سرمایه زمانی خارج می‌شود که بهره‌‌‌‌‌‌‌وری پایین باشد. اگر بهره‌‌‌‌‌‌‌وری در کشور زیاد باشد دلیلی برای خروج سرمایه وجود ندارد، بنابراین بهره‌‌‌‌‌‌‌وری بر چرخ مخرب خروج سرمایه از کشور اثر می‌گذارد. از سوی دیگر سرمایه، نه‌تنها با سرمایه‌گذاری داخلی انباشته می‌شود بلکه سرمایه‌گذاری خارجی هم می‌تواند سرمایه‌هایی را به کشور اضافه کند، خیلی از کشورهایی که در چند دهه‌اخیر رشد کردند و رشد سریعی داشتند، جذب سرمایه خارجی یکی از عوامل رشد آنها بوده‌است. جذب سرمایه خارجی می‌تواند چرخه رشد و شکوفایی را تقویت کند.

 

وقتی سرمایه‌گذاری خارجی اتفاق می‌افتد، دانش و تکنولوژی افزایش پیدا می‌کند، سرمایه‌گذار خارجی تکنولوژی به‌معنای سخت‌افزار و مدیریت را وارد کشور می‌کند.مشایخی در پایان سخنان خود به مزایای جذب سرمایه خارجی پرداخت و بیان کرد: وقتی سرمایه خارجی جذب شود، علاوه‌بر انباشت سرمایه، با افزایش دانش و تکنولوژی، بهره‌‌‌‌‌‌‌وری نیز بالا می‌رود. البته سرمایه‌گذاری خارجی علاوه‌بر اینکه بهره‌‌‌‌‌‌‌وری را درنظر می‌گیرد به روابط محل سرمایه‌گذاری با سایر کشورها توجه می‌کند. افزایش تکنولوژی نه‌تنها با افزایش سرمایه‌گذاری خارجی اتفاق می‌افتد بلکه از راه افزایش روابط علمی نیز بالا می‌رود، دانش و تکنولوژی جهانی با مشارکت همه جهانیان جلو می‌رود. دو عامل سبب افزایش دانش می‌شود، یکی روابط خوب با کشورهای جهان و دیگری حضور نیروی توانمند در کشور. اگر شرایط اجتماعی مناسب نباشد، نیروی متخصص مهاجرت می‌کند، با افزایش مهاجرت، نیروی متخصص خوب کم‌می‌شود و در نتیجه دانش و تکنولوژی رشد نمی‌کند.

رویداد تولید مسئولانه و بهره‌وری با هدف تسهیل در مسیر توسعه پایدار ایران و همچنین معرفیتجربیات برتر حوزه تولید مسئولانه بر اساس طرحی مشترک میان شرکت مدیریت دنیای رویداد نوین و انجمن بهره‌وری ایران در روز 23 مهر ماه برگزار گردید.